8 Ekim 2012 Pazartesi

Döküm tava lezzeti ve bağlamamla vuslat..

Ev reisimizi Ramazan'dan beridir bir döküm tava ve bu tavada et pişirme merakı sarmıştı.Sanırım bu şeflerin düellosu programındaki pişirme yöntemlerinden fena halde etkilenmişti.Çok etçil değildir kendileri ama etide ya mangalda yada ona benzer türde pişirilince yiyenlerden.Yani 40 yıl etli yemek pişirme pek umrunda olmaz:)
Döküm tava alacağım diye diye en sonunda internetten siparişini verdi ve tavasına kavuştu.Yani alüminyum döküm olmayan gerçekten demirdöküm bir tava.3 kilo'cuk ağırlığında:))
Tabiiki bu tavalarda pişen yemeklerin lezzetinin methini biliyordum ama kullanımının bu kadar dikkat gerektirdiğini bilmiyordum.
Öncelikle detaylı bir araştırmaya girip tavanın kullanımdan önce ve sonra yapılması gerekenleri hıfzetti:))sonrasındada tavanın bütün bakım ve kullanım haklarını bizzat üstlendi:)Temizliği dahil:)
Efenim,tava hiçbir kaplaması olmayan demirden döküm olunca haliyle gözenekli olduğundan bir ön koruma olarak ocak üzerinde ısıtılıp zeytinyağı ile yağlandı,fazla yağı kurulanıp bir tepsiye ters çevrilip 200 derece fırında 1 saat pişirildi:))Kendi halinde soğumaya bırakıldı fırında.Bundaki amaç dökümün bütün gözeneklerini yağ ile kaplayıp hava ile temasını kesip paslanmasını önlemekmiş.
Hiç yağ kullanılmadan ocak üzerinde direkt ızgara yapmak için belkide en ideal materyal.Nefis olduğunu anlatmaya gerek yok.Ağır olmayıp,bakımlarıda bu kadar zor olmasa belkide tüm tencere ve tavalarımı döküm ile değiştirirdim.Belki değil aslında kesin değiştirirdim...


Tercihimiz ''Korkmaz,, marka idi çünkü kullanım ve şekil olarak piyasadaki en iyi markaydı.Zaten yerli başka marka yoktu ve yabancılarda gereksiz yere uçuk fiyatlardaydı.Ovalide vardı ama küçük geldi ve kare olanını tercih ettik..


    Sıfır yağ ile evde nefis bir ızgara için harika bir seçim...Eşimin ellerine sağlık,büyük bir hevesle besledi bugün bizi:))
Temizleme işindede kesinlikle deterjan kullanılmıyormuş.Yine gözenekli yapısından dolayı.Sıcak su ile yağların çözünmesi için ocak üzerinde kaynattı.Bulaşık süngerinin yeşil tarafı ile güzelce ovdu.Durulayıp 5 dakika ocakta su ve nemini buharlaştırarak ısıttı ve güzeelce yerine kaldırdı..
Ben nerdeee,nasıl becerecektim bu işleri:))Ben anlamam bu döküm tava işinden:)))Hiiiç anlamam,işim olmaz:)


    Nihayet kurs hocamız bağlamamızı getirdi dün ve nasıl sevindirik oldum anlatamam.Alırkenki heyecanımı görseniz sizde hocam gibi kahkahalarla gülerdiniz:)..Besmele ile falan:)..Elime alırken öyle bir heyecan,nasıl tutucam,naapıcam diye..Birde bağlamamı sağa sola vurmasam hafiften iyiydi ama vurduktan sonra sanki canı yanmış gibi vurduğum yerleri gayri ihtiyari ovalayınca arkadaşlar koptu:)
İlk 3 notamızı ve bu notaların parmak alıştırmalarını öğrendik ve evdede bir hevesle çalışmaya başladım.Kapıdan bağlamayla girince eşim ''vaay bozkırın tezenesi gelmiş,, deyince birden havalara girdim sanırım evdekilere bu 3 nota ile 2 saat resital verdim:))


En kısa zamanda çalabileceğim ilk türküyü sizlerle paylaşacağım söz ama bu uzun sürecek gibi.Çok zoooor...Omuzlarım kendimi sıkıp uğraşmaktan kasıldı,parmaklarım yanlış basmayayım diye didinmekten çok fenalar.Hiç şikayetçi değilim,ben bu işi kıvıracağım...Ama bağlamanın sesi bir başka yahu...

22 MUHTEŞEM YORUM..:

bırtutamkekik dedi ki...

sağlıkla kullanasın canısıı...
ben şuna takıldımm,fırınlar iken kulpları yanmadı mı??
yoksa kulpları da mı döküm???

bağlamaya gelince,harbi bir bozkırın tezenesi edası var sende;)
bize vereceğin resitali heyecan ile bekliyorum:)
noluurr bu kasımda ki buluma da olsunnn.....
noluurrrr....!!
öpüldünn kii,muhabbetle canısı..

bırtutamkekik dedi ki...

videoyu kaç kezz dinledim bilmiyorumm..
harikaydı...
sevgiler çiçeğimm...:)

bırtutamkekik dedi ki...

videoyu kaç kezz dinledim bilmiyorumm..
harikaydı...
sevgiler çiçeğimm...:)

buzlubadem dedi ki...

Solakmışsınız demek :) Tellere temas eden parmaklar acımaya başlamıştır bile belki de, şimdiden geçmiş olsun...

Ayşegül dedi ki...

Havva'm et sevmiyor olmama rağmen tavadaki etlerin görüntüsü insanı yoldan çıkaracak cinsten:)

Sonra senin bağlama ile arandaki sevgi fotoğraflara yansımış insanın içini ısıtıyor buna birde koltukların rengi eklenince sıcacık bir fotoğraf olmuş....

En sona geldiğimde grup abdalı görünce kocaman bir gülümseye yerleşti yüzüme...
Günlerdir albümlerini dinliyorum zevkle...Türkülere bambaşka bir yorum getirmişler ve çok güzel olmuş.

gunlukcugum dedi ki...

Saz calmak benimde hayalim) iki ay kursuna gitmistim)) evde sazim varcocuklardan oturu asili duruyor..cok keyifli ..ilerde bir video isterimmm sizden..sevgiler

TALA (BIRAKTIĞIM İZLER) dedi ki...

Bende döküm tava istiyordum ama gözüm korktu bizim beyde hiç uğraşmaz böyle şeylerleyemek yaptığında bile beni komi gibi kullanıyor kesin başıma kalır temizliği.

Bir müzik aleti çalabilmeyi ne kadar isterdim ama yok ki kabiliyet.

İnşallah kasımda dinlemek nasip olur. Şöyle yere oturur bağdaşlarımızı kurarız ne güzel olur.

1Gül - Ahşabistan (Roseone) dedi ki...

Çok nefis görünüyo herşey :) videoda çok güzldi dinledm uzaklara gittim

DİLSHEEN dedi ki...

of of of tava da harika o etler de nasıl güzel görünüyo ya resim gibi süper :)

VuslaT dedi ki...

Limon çiçeği limon çiçeği zaten sormayı düşündüğüm soruyu bir tutam kekiğimiz sormuş nerde cevap nerde cevap sap sap sap bu sap neden yapıdıda fırında yanmadı????

Kestane kebap acele cevap:))

Aysen Çakmaktepe dedi ki...

canım arkadaşım eline ne kadar yakışmış saz bende çalarım çok azıcık küçükken kursa girmiştim :)))

Limon çiçekleri dedi ki...

Arkadaşlar güzel yorumlarınız ve verdiğiniz heyecan için teşekkür ediyorum.

Sevgili Kekiğim ve Vuslat:
Tava yekpare döküm demirden.Yani sapıda döküm.Dışındaki koruyucu emayeden başka hiçbir yabancı madde yok.Yani tek parça döküm demir.gönül rahatlığı ile fırında pişirebilirsiniz:))

nabrut fıdıllıoğlu dedi ki...

ha ha ahvva abla demek temizliğinden anlamıyorsun ha:)
umarın eşinin hevesi geçmez:)

Alyaminahome dedi ki...

Tavanızı güle güle kullanın, türkü içinde teşekkürler.Hoşçakalın.

akdenizkizi.blogspot.com dedi ki...

tava işi benide aşar....epey oyalayıcı görünüyor...ama lezzet konusunda belki emeklilikte düşünebilirim...:)))...

saz içinde en kısa zamanda postunuzun altında yayınladığınız müzik videolarında sizi görmek dileğiyle....kolay gelsin

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

bende geldim o muhabbet güzel.
çiçeğim hadi sana kolay gelsin yakışmış artıkın senden şöle bize çalmanı isteriz.
döküm tavayı bende kullanıyorum çok pratik.
ama ben o tavadakilerden alırımki.:)))

VuslaT dedi ki...

Teşekkürler mis kokulu limon çiçeğim.:))

Adsız dedi ki...

aynı tavadan bende aldım yaz başında lezzet olağanüstü asla tartışılmaz hatta az miktarda sulu yemek bile pişirdim oda çokkkkk lezzetliydi...ama ben eşinizin yaptığı ön hazırlığı yapmadım çünkü kullnma kılavuzunda temiz nemli bir bezle silip kullanabilirsiniz yazıyordu üzeri seramik (sanırım)kaplama olduğu için ayrıca sıklıkla olmasa bile bulaşık makineasına bile atılabileceği yazıyordu:( ben şimdi yanlışmı kullandım acaba..çünkü kaplamasız demir dökümleri asla deterjanla buluşturmamak lazımda:( FiLiZ

Adsız dedi ki...

opssss! unutmuşum birde duman olayı varki o malesef acaip kötü!!sizin tavada duman yapıyormu acaba?FiLiZ

Limon çiçekleri dedi ki...

Filizciğim,aksine şaşırdığım olay bu eti pişirirken koku ve dumanın olmayışı idi.Sen alüminyum dökü m almış olmayasın?çok benziyorlar

Adsız dedi ki...

hayır benimkide korkmazın yaklaışık 3 kilo gelen ve sol bileğimi haşat eden tavası:D...ama araştırmalrıma göre bu duman kaçınılmaz illaki oluyor hatta bir blogda eğer dökme tava aldıysanız kuvvettli bir havalandırma edinin falan yazıyordu..ama lezzet için banane dumandan ...o kadar mangal lezzetinde oluyorki üstüm bile mangal kokuyor:))FiLiZ

Veli dedi ki...

Döküm Tavalar
Dökme demir tavalar en sağlıklı pişirme gereçlerindendir. Üzerinde koruyucu tabaka bulunmayan döküm demirlere ham döküm demir denilir. Çok yüksek ısıya dayanıklı olan ve ısıyı yüzeyine eşit yayan bu tencerelerden pişme sırasında gıdalara demir geçebiliyor. Koruyucu kaplı emayeli demir dökümler, kullanım yüzeyinde koruyucu bir tabaka olarak emaye kullanılan demir döküm pişirme kaplarıdır. Emayenin çatlak ya da dökük olmamasına dikkat edilmelidir. Emaye yıpranmadığı
sürece sağlıklı bir pişiricidir.

Cam kaplı demir dökümler, kullanım yüzeyinde koruyucu bir tabaka olarak emaye yerine cam kullanılan demir döküm pişirme kaplarıdır. Cam kaplama, fırında ya da ocakta rahatlıkla kullanılabilir. Cam gözeneksiz bir materyaldir, asit ve alkaliden etkilenmez. Bu nedenle hem pişirme hem de saklama kabı olarak kullanılabilir. Bu yüzden de hem sağlıklı hem de çizilmeyen bir maddedir. Cam kaplı döküm demir tavaların ağırlıkları ve fiyatları yüksek olmakla birlikte yaşam boyu sağlıklı bir şekilde kullanılabilir, bu kullanım sürecinde bakım gerektirmez, metal dahil her türlü temizleme ve kazıma yöntem ve aletleriyle güvenle kullanılabilir.


Cam kaplama tencere / tava

1. İç bölümdeki özel bir bileşim olan (patentli) cam kaplama
2. Dökme demir / saç
3. Renkli cam kaplama

• Bu yüksek kaliteli cam kaplama özellikleri; termal şoklara, çizilmelere dayanıklıdır ve ürünlerin direncini artırmak
• ideal yakıcı braising ve gıda maddeleri caramelizing için uygundur.
• Amatör aşçılar ve profesyonel aşçılar tarafından önerilen, bu cam kaplama da üstün non-stick özellikleri vardır.
• Kolay temizlenir ve kullanımı çok kolay.

Emaye ile Cam kaplamanın farkları

Yeni satın alınan ürünü ilk kez kullanmak:
Emaye kaplıda ; Sıcak su ile ürünü durulayın ve kurumaya bırakın. Iç yüzeyleri küçük bir fırça yardımıyla biraz bitkisel yağ sürün. Bir dakika boyunca ürünü ısıtın ve daha sonra kağıt havlu ile fazla yağı çıkarın. Ürününüz artık kullanıma hazırdır!
Bu adımları ürününüzü kullanmak istediğiniz her zaman tekrarlayın.
Cam kaplısa ise; Ilık sudan geçirin ve kullanmaya başlayın, başka bir işleme gerek yoktur.

Önlemler:
• Emaye kaplıda ;Ürününüz ısındıktan sonra pişirmeye geçmeden önce ya tavanın tabanını yada etinizi yağlamalısınız.
• Cam kaplıda ise; Hiçbir yağ kullanımına ihtiyaç yoktur, yapışmaz.
• Emaye kaplıda ;Silikon veya ahşap mutfak eşyaları kullanmanızı önerilir.
• Cam kaplıda ise; Her türlü metal,kesici, sivri vb.. malzemeyi kullanabilirsiniz.

Bakım ipuçları
• Emaye kaplıda ; Yüzeye yapışmış gıda artıkları varsa bunları temizlemek için toz deterjan veya sert süngerlerle temizlemeyin, herhangi bir aşındırıcı veya deterjan kullanmayın. Bunun yerine ılık suda yapışan gıda artıklarını yumuşatmak ve daha sonra bir yumuşak ovma süngeri ile artıkları çıkarın. Emaye ürünleri de bulaşık makinesinde yıkanabilir, ancak genel olarak üreticiler bulaşık makinesinin çok sık kullanılmamasını tavsiye ederler. Günlük bulaşık makinesi deterjanları ürününüzü paslanmasına ve uzun vadede zarar görmesine, deterjanın geçirgen olan emaye yüzeyden emilip daha sonra gıdaya karışıp kanserojen madde oluşumuna sebebiyet verebilir. Yıkadıktan sonra temiz bir mutfak havlusu ile iyice kurulayın ve tamamen kuru olduğunda sadece yerine kaldırın. Bunlara uyulmaz ise garanti kapsamı dışıdır.
• Cam kaplıda ise ; Her türlü deterjan veya kimyasal malzeme ile temizleyebilirsiniz, bulaşık teli, scotch brite, tel fırça ile de ovabilirsiniz. Tüm temizleme malzemelerini ve aletlerini kullanabilirsiniz. Ürünlerinizi her gün yada her saat bulaşık makinesinde yıkayabilirsiniz, geçirgenliği söz konusu olmadığı için hiçbir sakıncası yada ürünlere etkisi yoktur.Yıkadıktan sonra yerine kaldırabilirsiniz. Ömür boyu garantilidir.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

instagramdayım..

Ben'ce...

Fotoğrafım
Limon çiçekleri
Antalya, Türkiye
Yaşamımızın sınırlarını hayaller belirler.Hayallerin genişliği,yaşamın sınırlarını aşsada bazen,limon çiçeklerinin o dayanılmaz ilhamı kendini buralara atmış durumda.O kokuyu ömrünüzde birkez olsun hissetmeniz dileğiyle...
Profilimin tamamını görüntüle

Google Website Translator

İzleyiciler

Facebook'tayım.

Nereden böyle?

Misafir olduklarım

Sayfalar

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Sponsors